Nieuwsbericht

Wandeling langs historie, een artikel over de stadswandeling in Hardenberg

Piet van Weerden(66), stadsgids bij museum 't Stadhuus, kent de geschiedenis van Hardenberg op zijn duimpje. Gewapend met een geheugen vol verhalen en een map met foto's van wat was, wandelt hij met zijn gasten een route van 3 kilometer langs de geschiedenis van de stad.

De stadswandeling begint en eindigt in museum 't Stadhuus in de Voorstraat. Daar begint het verhaal van de stad die zich ontwikkelde van een kleine nederzetting waar handel en nijverheid de boventoon voerden, tot de eigentijdse stad die het vandaag de dag is.
Van reizigers en handelaren die louter met paard en wagen over zandwegen hun route aflegden, tot het volledig heringerichte centrum van de winkelstad. De oude loop van de Vecht is er nog zichtbaar.
De catastrofale brand in 1708, waarvoor de ongelukkige Aaltje Kraak uiteindelijk de heldenstatus kreeg, zorgde voor een belangrijk keerpunt. De ruim 100 vernietigde houten huizen werden dankzij een nationale steunactie vervangen door stenen huizen. En de Klepperman deed zijn intrede.
Een stad ook met mysteries. Want vormen de gewelven onder enkele panden in de Voorstraat wel of niet een gangenstelsel waarlangs bedreigde edelen uit het kasteel van Hardenberg naar de Vecht konden vluchten? En hoe zat het met die schepen vol munitie ten tijde van de Koude Oorlog? Wat is er in WOII gebeurd met de bus van het Duitse orkest die bij garage Ten Cate was gestald? Veel mooie monumentale gebouwen maakten plaats voor de plannen die op het gemeentehuis werden gemaakt voor de ontwikkeling van de stad.
Gelukkig zijn de foto's er nog. De stadswandeling kan op afspraak worden gemaakt met een van de gidsen. Naast Piet van Weerden zijn dat Yvonne Gerritsen en Rie Jans. Voor een afspraak kunt u bellen met 06-15379224. Leer uw stad kennen. Maak een stadswandeling. Gewoon doen.

 

Reacties

Wilt u dat de groepsbeheerder contact met u kan opnemen, registreer u dan eerst.

CAPTCHA
Deze vraag is om spam-bots tegen te gaan