Nieuwsbericht

Opening etalage-expositie 500 jaar Reformatie in Hardenberg

Na 500 jaar steekt het niet meer op een dag. Dit zullen de makers van de mini-tentoonstelling over Luther en de reformatie gedacht hebben. Na het succesvolle Lutherevenement op zaterdag 13 mei in Hardenberg was drie dagen daarna een korte officiële ingebruikname van een tentoonstelling, gewijd aan dit thema.

In het voormalige pand van de Schoenenreus aan de Fortuinstraat 21 in Hardenberg is een tentoonstelling ingericht met het thema Luther 1517 – 2017, 500 jaar Reformatie. Eind vorig jaar werd door dominee Leo van Rikxoort aan de Historische Vereniging Hardenberg e.o. de vraag gesteld, of er in museum ’t Stadhuus een kleine tentoonstelling kon worden ingericht over 500 jaar Reformatie, in samenhang met de te organiseren Lutherdag op 13 mei. In het museum was hiervoor geen ruimte beschikbaar. Door bemiddeling van centrummanager Eduard Plate kon geregeld worden dat de leegstaande winkel van de Schoenenreus hiervoor gebruikt mocht worden. De stichting Klooster Sibculo werd hiervoor ook benaderd. Door eendrachtige samenwerking is er in een tijdsbestek van enkele dagen een tentoonstelling ingericht die een beeld geeft van wat er in deze streken door de Reformatie in gang is gezet. Zo is er een tijdlijn vanaf het jaar 0, de geboorte van Jezus, die aangeeft hoe het Christendom en de Reformatie ook in deze streken zijn invloed had. Er is te zien dat de opkomst van het klooster Groot Galilea in Sibculo van grote invloed is geweest op de ontwikkeling en ontginning van Noordoost-Overijssel. De Reformatie heeft er mede voor gezorgd dat er van het klooster weinig meer is terug te vinden. Ook is het ontstaan van de verschillende kerken in de omgeving van Hardenberg zichtbaar, vanaf eind 1800 tot nu toe, met een piek in de 50er jaren.

De officiële opening van de tentoonstelling is in het bijzijn van de makers van de tentoonstelling, verricht door dominee Geralda Rohaan, een van de initiatiefnemers van de Lutherdag. Als zich tussentijds geen geïnteresseerden voor het pand melden is de tentoonstelling tot eind augustus te zien.

Reacties

Wilt u dat de groepsbeheerder contact met u kan opnemen, registreer u dan eerst.

CAPTCHA
Deze vraag is om spam-bots tegen te gaan